Ojczyzną tego sosu jest słoneczna Gruzja. Podobnie jak większość lokalnych potraw, zaskakuje kontrastowym smakiem i żywym aromatem. Keczup z czerwonej śliwki wiśniowej podawany jest z grillowanym serem, daniami mięsnymi, rybnymi i warzywnymi.
Składniki
- śliwka wiśniowa (czerwony) – 2 kg
- czosnek - 3 ząbki
- pasta pomidorowa - 50 g
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 120 g
- sól - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj śliwkę wiśniową, włóż do rondla i przykryj zimną wodą.
Gotuj przez 15 minut, zdejmij z ognia i ostudź.
Przetrzyj miękką śliwkę wiśniową przez sito, aby pozbyć się skórki i pestek.
Wymieszaj powstałą masę z koncentratem pomidorowym, posiekanym czosnkiem, cukrem i solą. Gotuj przez 15 minut.
Dodaj przyprawy i gotuj przez kolejne 5 minut.
Rozłóż gorący keczup na wysterylizowanych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy