keczup z czerwonej śliwki wiśniowej na zimę

45 min
6 porcji
Keczup z czerwonej śliwki wiśniowej na zimę
Władysław Terlukiewicz, stock.adobe.com
0

Ojczyzną tego sosu jest słoneczna Gruzja. Podobnie jak większość lokalnych potraw, zaskakuje kontrastowym smakiem i żywym aromatem. Keczup z czerwonej śliwki wiśniowej podawany jest z grillowanym serem, daniami mięsnymi, rybnymi i warzywnymi.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj śliwkę wiśniową, włóż do rondla i przykryj zimną wodą.

Gotuj przez 15 minut, zdejmij z ognia i ostudź.

Przetrzyj miękką śliwkę wiśniową przez sito, aby pozbyć się skórki i pestek.

Wymieszaj powstałą masę z koncentratem pomidorowym, posiekanym czosnkiem, cukrem i solą. Gotuj przez 15 minut.

Dodaj przyprawy i gotuj przez kolejne 5 minut.

Rozłóż gorący keczup na wysterylizowanych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy