Żółty dżem śliwkowy bez pestek

50 min
6 porcji
Dżem z żółtej śliwki bez pestek
Alesia, stock.adobe.com
0

Pamiętaj, aby zrobić dżem słoneczny z żółtej śliwki na zimę. Jest nie tylko pyszny, ale także bardzo piękny! Przepis jest zaskakująco prosty i spodoba się nawet początkującym kucharzom. Po prostu postępuj zgodnie z zaleceniami, a odniesiesz sukces!

Składniki

  • śliwki (żółty) – 3 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 300 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki umieścić na patelni, zalać wodą i gotować przez 15 minut.

Wrzuć miękkie śliwki do durszlaka i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się skórki i pestek.

Powstałe puree wymieszaj z cukrem i gotuj przez 30 minut na małym ogniu.

Rozłóż gorący dżem na wysterylizowanych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy