Radzę namoczyć suche grzyby wieczorem. W nocy dobrze puchną, a rano możesz przejść do głównego etapu gotowania. Pasztet z suszonych grzybów należy przygotować z octem winnym, ale w przypadku jego braku dopuszcza się użycie soku z cytryny.
Składniki
- suszone grzyby - 500 g
- cebula - 100 g
- czosnek - 1 ząbek
- masło - 80 g
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet winny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- liść laurowy - 1 rzecz
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Suszone grzyby opłucz i moczyć przez 6-8 godzin.
Wrzuć do durszlaka, opłucz i umieść w garnku ze świeżą wodą.
Dodaj liść laurowy i gotuj przez 2 godziny na małym ogniu.
Weź 150 ml wywaru, spuść resztę. Usuń grzyby na bok, aby ostygły.
Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż przez 1,5-2 minuty.
Dodaj ugotowane grzyby i gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Przełóż do miski blendera, dodaj miękkie masło, mielony pieprz, cukier, sól, ocet winny i dobrze zmiel.
Jeśli pasztet jest zbyt gęsty, dodaj pozostały bulion i ponownie zmiel blenderem.