przekąski 05.07.2023

pasztet z suszonych grzybów

2 godz. 10 min.
2 porcje
Pasztet z suchych grzybów
Fanfo, stock.adobe.com
0

Radzę namoczyć suche grzyby wieczorem. W nocy dobrze puchną, a rano możesz przejść do głównego etapu gotowania. Pasztet z suszonych grzybów należy przygotować z octem winnym, ale w przypadku jego braku dopuszcza się użycie soku z cytryny.

Składniki

  • suszone grzyby - 500 g
  • cebula - 100 g
  • czosnek - 1 ząbek
  • masło - 80 g
  • Olej roślinny - 2 art.
  • ocet winny - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • liść laurowy - 1 rzecz
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda - 2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Suszone grzyby opłucz i moczyć przez 6-8 godzin.

Wrzuć do durszlaka, opłucz i umieść w garnku ze świeżą wodą.

Dodaj liść laurowy i gotuj przez 2 godziny na małym ogniu.

Weź 150 ml wywaru, spuść resztę. Usuń grzyby na bok, aby ostygły.

Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj.

Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż przez 1,5-2 minuty.

Dodaj ugotowane grzyby i gotuj wszystko razem przez 10 minut.

Przełóż do miski blendera, dodaj miękkie masło, mielony pieprz, cukier, sól, ocet winny i dobrze zmiel.

Jeśli pasztet jest zbyt gęsty, dodaj pozostały bulion i ponownie zmiel blenderem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy