Historia galaretowatego mięsa rozpoczęła się w XVI wieku. Minęły setki lat, a apetyczna przekąska stała się coraz bardziej popularna. Pojawiło się wiele ciekawych przepisów, ale dziś chciałbym osobno porozmawiać o galaretowatym mleku z nóg wieprzowych i golonki. Zawsze znajdzie miejsce na świątecznym stole.
Składniki
- nogi wieprzowe - 1,5 kg
- golonka wieprzowa - 1,5 kg
- cebula - 2 kawałki
- czarny pieprz - 6 groszek
- liść laurowy - 3 kawałki
- sól - 1,5 art.
- woda - 5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj nogi wieprzowe i zalej zimną wodą przez 3 godziny.
Wykonaj głębokie nacięcia na golonce wieprzowej.
Umieść nogi i golonkę na patelni. Napełnij wodą i gotuj przez 4 godziny.
Dodaj przyprawy, obraną cebulę, sól i gotuj jeszcze 1 godzinę.
Wyjmij golonkę i nogi na talerz, lekko ostudź.
Oddziel mięso od kości, drobno posiekaj i włóż do przygotowanych pojemników.
Bulion przecedzić przez podwójną warstwę gazy i wlać do foremek z mięsem.
Schłodzić galaretkę do temperatury pokojowej i wstawić do lodówki na 6 godzin.