przekąski 21.06.2023

galaretowate udka wieprzowe i golonki

5 godz. 15 min.
16 porcji
Galaretka z nóg wieprzowych i golonki
victoria p., stock.adobe.com
0

Historia galaretowatego mięsa rozpoczęła się w XVI wieku. Minęły setki lat, a apetyczna przekąska stała się coraz bardziej popularna. Pojawiło się wiele ciekawych przepisów, ale dziś chciałbym osobno porozmawiać o galaretowatym mleku z nóg wieprzowych i golonki. Zawsze znajdzie miejsce na świątecznym stole.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj nogi wieprzowe i zalej zimną wodą przez 3 godziny.

Wykonaj głębokie nacięcia na golonce wieprzowej.

Umieść nogi i golonkę na patelni. Napełnij wodą i gotuj przez 4 godziny.

Dodaj przyprawy, obraną cebulę, sól i gotuj jeszcze 1 godzinę.

Wyjmij golonkę i nogi na talerz, lekko ostudź.

Oddziel mięso od kości, drobno posiekaj i włóż do przygotowanych pojemników.

Bulion przecedzić przez podwójną warstwę gazy i wlać do foremek z mięsem.

Schłodzić galaretkę do temperatury pokojowej i wstawić do lodówki na 6 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy