desery 12.07.2023

Babeczki Tiramisu

45 min
4 porcje
Babeczki Tiramisu
sweetl1, stock.adobe.com
0

Przepis nie jest prosty i będziesz musiał dużo majstrować, ale wynik z nawiązką zwróci wszystkie wysiłki i poświęcony czas. Babeczki Tiramisu to deser, którym można zafundować nawet najbardziej wybrednym gościom. Zapewniamy, że wszyscy będą zachwyceni!

Składniki

do testu:
do impregnacji:
do kremu:
Opcjonalnie:
  • masło (do smarowania foremek) – 10 g
  • kakao (do posypania) – 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

W kąpieli wodnej ubij jajka z cukrem. Gdy temperatura wzrośnie do 60 stopni, przestaw miskę na stół i kontynuuj ubijanie przez kolejne 7-10 minut.

Puszystą masę delikatnie wymieszaj ze stopionym masłem, wanilią i przesianą mąką.

Posmaruj kokilki masłem i napełnij dwie trzecie ciastem.

Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Wyjmij babeczki z kokilek dopiero po całkowitym ostygnięciu.

Wymieszaj kawę z cukrem i winem.

Łyżeczką delikatnie polej babeczki aromatyczną impregnacją.

Ubij mascarpone ze śmietaną, cukrem pudrem i wanilią.

Napełnij krem strzykawką do ciasta i udekoruj babeczki.

Używając specjalnego Sitka, posyp kakao na wierzchu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy