Przepis nie jest prosty i będziesz musiał dużo majstrować, ale wynik z nawiązką zwróci wszystkie wysiłki i poświęcony czas. Babeczki Tiramisu to deser, którym można zafundować nawet najbardziej wybrednym gościom. Zapewniamy, że wszyscy będą zachwyceni!
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- mąka - 150 g
- cukier - 140 g
- masło - 50 g
- wanilina - na czubku noża
- śmietana - 250 g
- mascarpone - 250 g
- cukier puder - 100 g
- wanilina - na czubku noża
- masło (do smarowania foremek) – 10 g
- kakao (do posypania) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
W kąpieli wodnej ubij jajka z cukrem. Gdy temperatura wzrośnie do 60 stopni, przestaw miskę na stół i kontynuuj ubijanie przez kolejne 7-10 minut.
Puszystą masę delikatnie wymieszaj ze stopionym masłem, wanilią i przesianą mąką.
Posmaruj kokilki masłem i napełnij dwie trzecie ciastem.
Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Wyjmij babeczki z kokilek dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Wymieszaj kawę z cukrem i winem.
Łyżeczką delikatnie polej babeczki aromatyczną impregnacją.
Ubij mascarpone ze śmietaną, cukrem pudrem i wanilią.
Napełnij krem strzykawką do ciasta i udekoruj babeczki.
Używając specjalnego Sitka, posyp kakao na wierzchu.