Kochasz Panna Cotta tak samo jak ja? Mam świetną wiadomość — łatwo ją przygotować w domu. Taki deser zajmuje trochę czasu. Dzisiaj opowiem wam prosty przepis na waniliową panna cotta z malinami. Przez analogię możesz gotować z innymi jagodami i owocami.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej żelatynę zimną wodą i pozostaw na 15 minut do spęcznienia.
Połącz mleko, śmietanę, wanilinę i połowę cukru na głębokiej patelni.
Mieszaj, aż będzie gładka i zagotuj na małym ogniu.
Zdejmij patelnię z ognia i wlej przygotowaną żelatynę. 2 łyżki. l mieszanka żelatyny zarezerwowana dla malin.
Dobrze zagnieść, aż będzie gładka, wlać do szklanek i umieścić w chłodnym miejscu na 2 godziny.
Zmiel maliny i pozostały cukier w blenderze.
Przecedzić przez sito, wymieszać z żelatyną i wlać do szklanek z zastygłą mieszanką mleka i śmietany.
Schłodzić panna cotta w lodówce przez kolejne 2 godziny. Przed podaniem udekoruj deser malinami i miętą.