desery 08.02.2022

domowe ciasto & 171; Napoleon & 187; z kremem

1 godz. 0 min.
14 porcji
Domowe ciasto Napoleon z kremem
Nadia Kowalska, stock.adobe.com
0

Po wypróbowaniu wielu różnych opcji w końcu znalazłem dla siebie idealny przepis! Dzięki ocetowi ciasta są niezwykle delikatne. W gotowym cieście w ogóle nie będzie słychać zapachu octu. Tylko słodki aromat wanilii i mleka!

Składniki

do ciast:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj margarynę lub posiekaj nożem.

Dodaj przesianą mąkę i zmiel rękami. Powinieneś dostać duże okruchy.

Wlej wodę zmieszaną z octem i zagniataj ciasto.

Podziel ciasto na 10 identycznych kawałków, posyp mąką, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Rozwałkuj każdy kawałek na cienkie ciasto, przebij widelcem w kilku miejscach i połóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 3-4 minuty w 180 stopniach.

Lekko ubij jajka z cukrem.

Dodaj mąkę, jedną trzecią mleka, cukier waniliowy i mieszaj, aż będzie gładka.

Wymieszaj z resztą mleka i zagotuj na małym ogniu.

Ubij schłodzoną masę miękkim masłem.

Złóż ciasto, smarując ciasta kremem.

Pokrusz jedno ciasto wałkiem do ciasta.

Posmaruj ciasto kremem i posyp kruszonką.

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy