Po wypróbowaniu wielu różnych opcji w końcu znalazłem dla siebie idealny przepis! Dzięki ocetowi ciasta są niezwykle delikatne. W gotowym cieście w ogóle nie będzie słychać zapachu octu. Tylko słodki aromat wanilii i mleka!
Składniki
- mąka - 400 g
- margaryna - 220 g
- woda - 150 ml
- ocet winny - 2 łyżeczka
- mleko - 1 L
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 150 g
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- mąka - 5 art.
- masło - 200 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj margarynę lub posiekaj nożem.
Dodaj przesianą mąkę i zmiel rękami. Powinieneś dostać duże okruchy.
Wlej wodę zmieszaną z octem i zagniataj ciasto.
Podziel ciasto na 10 identycznych kawałków, posyp mąką, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Rozwałkuj każdy kawałek na cienkie ciasto, przebij widelcem w kilku miejscach i połóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 3-4 minuty w 180 stopniach.
Lekko ubij jajka z cukrem.
Dodaj mąkę, jedną trzecią mleka, cukier waniliowy i mieszaj, aż będzie gładka.
Wymieszaj z resztą mleka i zagotuj na małym ogniu.
Ubij schłodzoną masę miękkim masłem.
Złóż ciasto, smarując ciasta kremem.
Pokrusz jedno ciasto wałkiem do ciasta.
Posmaruj ciasto kremem i posyp kruszonką.