Tiramisu jest uważane za króla deserów. Delikatny, lekki i niesamowicie smaczny jest stworzony, aby zachwycić! Nic dziwnego, że na ten temat wymyślono wiele różnych przepisów. Niedawno próbowałem zrobić Tiramisu z bananem. Opowiem ci o tym dzisiaj.
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 250 g
- śmietana (33% tłuszczu) – 300 ml
- mascarpone - 200 g
- cukier - pół szklanki
- banany - 2 kawałki
- Kawa (espresso) – 1 kubek
- Likier Amaretto - 2 art.
- kakao - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij śmietanę z cukrem, aż zgęstnieje.
Dodaj mascarpone i mieszaj, aż będzie gładka.
Wymieszaj kawę z alkoholem i wlej do szerokiego naczynia.
Banany obrać i pokroić na małe kawałki.
Zanurz każde ciasteczko na 5 sekund w kawie.
Posmaruj talerz odrobiną kremu.
Ułóż ciasteczka w jednym rzędzie i posmaruj kremem.
Ułóż równomiernie kawałki bananów.
Ponownie dodaj ciasteczka, śmietanę i banany. Powtarzaj czynności, aż deser osiągnie odpowiednią wysokość.
Posmaruj obfitą warstwą kremu i grubo posyp kakao. Tiramisu należy przechowywać w lodówce przez 5 godzin przed podaniem.