Powiem od razu — deser jest przeznaczony dla miłośników sera pleśniowego. Jeśli podoba Ci się jego specyficzny smak, możesz przygotować pianki serowe. Dzieci nie mogą być traktowane takim deserem, ponieważ wino jest używane jako płynna baza.
Składniki
- białka jaj - 2 kawałki
- mus jabłkowy - 120 g
- Ser Dor Bleu - 50 g
- wino (biały) – 120 ml
- agar-agar - 8 g
- cukier - 320 g
- kwas cytrynowy - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Schłodzone białka ubij z musem jabłkowym, kwasem cytrynowym i 100 g cukru.
Na małej patelni połącz gorące wino, agar-agar i pozostały cukier. Gotuj przez 2-3 minuty, często mieszając.
Bez przerywania pracy miksera wlej gorący syrop do głównego przedmiotu obrabianego. Ubijaj wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.
Wymieszaj powstałą masę z drobno posiekanym serem.
Włóż do torby cukierniczej, załóż specjalną dyszę i umieść pianki na pokrytej powierzchni. Suszyć przez 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Oddziel pianki serowe i połącz parami.