desery 16.02.2022

galaretka owocowa w arbuzie

1 godz. 0 min.
4 porcje
Galaretka owocowa w arbuzie
topntp, stock.adobe.com
0

Taka galaretka jest interesująca przede wszystkim z oryginalnym podaniem. Do tego potrzebujesz połowy arbuza, z którego musisz ostrożnie usunąć miąższ. Kiedy kroisz gotowy deser, lekko podgrzej nóż w gorącej wodzie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wyjmij miazgę z arbuascha, aby ściany były równe.

Obierz i pokrój losowo wszystkie owoce i jagody, skrop sokiem z cytryny.

Zagotuj trochę 600 ml wody z miodem i porcjami zanurz wszystkie owoce w syropie na 2 minuty.

Namocz żelatynę w 0.5 szklanki wody.

Wyciśnij miąższ arbuza i dodaj do syropu. Jeśli potrzebujesz ilości, dodaj więcej wody lub soku.

Zagotuj syrop i powoli wprowadzaj żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści.

Zagotuj garnek zwykłej wody i przytrzymaj połowę arbuza na parze przez 5 minut.

Włóż część owoców, wlej część syropu i wstaw do lodówki na 20 minut.

Powtarzaj, aż owoce się wyczerpią. Przykryj arbuza folią i pozostaw na noc w lodówce.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy