Taka galaretka jest interesująca przede wszystkim z oryginalnym podaniem. Do tego potrzebujesz połowy arbuza, z którego musisz ostrożnie usunąć miąższ. Kiedy kroisz gotowy deser, lekko podgrzej nóż w gorącej wodzie.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wyjmij miazgę z arbuascha, aby ściany były równe.
Obierz i pokrój losowo wszystkie owoce i jagody, skrop sokiem z cytryny.
Zagotuj trochę 600 ml wody z miodem i porcjami zanurz wszystkie owoce w syropie na 2 minuty.
Namocz żelatynę w 0.5 szklanki wody.
Wyciśnij miąższ arbuza i dodaj do syropu. Jeśli potrzebujesz ilości, dodaj więcej wody lub soku.
Zagotuj syrop i powoli wprowadzaj żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści.
Zagotuj garnek zwykłej wody i przytrzymaj połowę arbuza na parze przez 5 minut.
Włóż część owoców, wlej część syropu i wstaw do lodówki na 20 minut.
Powtarzaj, aż owoce się wyczerpią. Przykryj arbuza folią i pozostaw na noc w lodówce.