Nawet jeśli nie znasz kuchni żydowskiej, na pewno wielokrotnie słyszałeś słowo "tsimes", które jest powszechnie używane w znaczeniu "najlepszy", "najbardziej sok". Przepis na danie o tej samej nazwie jest dosłownie i od razu jest wszystko, co najlepsze.
Składniki
- marchew - 800 g
- suszone morele - 1 szkło
- suszone śliwki - 1 szklanka
- rodzynki - 1 szkło
- miód - 2 art.
- brązowy cukier - 2 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- gałka muszkatołowa - 0.5 CZ. l.
- mielony cynamon - 0.5 łyżeczka
- sól - 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój marchewki w plasterki i lekko usmaż na oleju.
Dodaj wszystkie suszone owoce i smaż przez kolejne 2 minuty.
Wlej szklankę wody, dodaj miód, cukier i wszystkie przyprawy i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut na małym ogniu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy