W sezonie arbuzowym staram się nie tylko często kupować soczyste jagody, ale także przygotowywać z nich wszelkiego rodzaju desery. Moje gospodarstwo domowe bardzo lubi pianki z arbuza. Cóż, cieszę się, że zamiast szkodliwych ciast jedzą smakołyki witaminowe.
Składniki
- mus jabłkowy - 200 g
- arbuz - 400 g
- białka jaj - 120 g
- cukier - 550 g
- syrop (glukoza) – 2 art.
- agar-agar - 20 g
- kwas cytrynowy - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
250 g arbuza zmiel w blenderze.
Wyciśnij sok z pozostałej miąższu arbuza.
Wymieszaj wszystko w głębokiej misce, dodaj mus jabłkowy, syrop glukozowy i 400 g cukru.
Na małym ogniu podgrzej, dodaj agar i gotuj przez 4-5 minut, często mieszając.
Oddzielnie ubij schłodzone białka z kwasem cytrynowym i pozostałym cukrem.
Wlej drobny strumień arbuza i ubijaj z dużą prędkością przez 5 minut.
Umieść powstałą masę w torbie cukierniczej i umieść na silikonowej macie. Suszyć pianki arbuzowe przez 1 dzień.