Bez cukru, barwników i innych szkodliwych składników — tak przygotowuje się pianki ketonowe. Przepis dodaje trochę czerwonych jagód. Najczęściej są to maliny, truskawki i czerwone porzeczki. Pektyna jabłkowa jest stosowana jako stabilizator.
Składniki
- białka jaj - 2 kawałki
- jagody (czerwony) – 1 szkło
- stewia - 1 łyżeczka
- pektyna - 10 g
- woda (gotowany) – 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel jagody w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito.
Gotuj powstałe puree na małym ogniu przez 5-7 minut. Masa powinna lekko zgęstnieć.
W osobnej misce połącz stewię, pektynę i ciepłą wodę.
Wlać do przecieru jagodowego, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Dodaj białka i dobrze ubij.
Umieść powstałą masę w torbie cukierniczej, załóż specjalną dyszę. Umieść pianki na pergaminie i susz przez 24 godziny w temperaturze pokojowej.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy