przekąski 22.01.2022

klasyczny falafel z ciecierzycy

30 min
4 porcje
Klasyczny falafel z ciecierzycy
M.studio, stock.adobe.com
0

Falafel to najczęstsze danie orientalnej kuchni ulicznej. Są to kulki z rozdrobnionych roślin strączkowych, a najczęściej z ciecierzycy. Chcę podzielić się z wami klasycznym przepisem. Kotlety mogą być wykonane w dowolnym kształcie i rozmiarze, podawane jako przystawka lub dodawane do innych potraw.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij ciecierzycę zimną wodą przez noc, a rano dokładnie spłucz i przepuść przez maszynę do mięsa. Możesz zmielić w blenderze.

Podobnie posiekaj cebulę, czosnek i kolendrę i wyślij do mięsa mielonego.

Dodaj tam wszystkie przyprawy i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj masę i zwiń małe kulki.

Obtocz je w drobnej bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu w dużej ilości oleju dosłownie przez kilka minut na porcję.

Ułóż gotowy Falafel na ręcznikach papierowych.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy