Falafel to najczęstsze danie orientalnej kuchni ulicznej. Są to kulki z rozdrobnionych roślin strączkowych, a najczęściej z ciecierzycy. Chcę podzielić się z wami klasycznym przepisem. Kotlety mogą być wykonane w dowolnym kształcie i rozmiarze, podawane jako przystawka lub dodawane do innych potraw.
Składniki
- ciecierzyca - 200 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- kolendra - 4 gałązki
- proszek do pieczenia ciasta - 0.5 łyżeczka
- kurkuma - 1 szczypta
- Zira - 0.5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0.5 CZ. l.
- sól - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
- bułka tarta - 4 art.
- Olej roślinny - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij ciecierzycę zimną wodą przez noc, a rano dokładnie spłucz i przepuść przez maszynę do mięsa. Możesz zmielić w blenderze.
Podobnie posiekaj cebulę, czosnek i kolendrę i wyślij do mięsa mielonego.
Dodaj tam wszystkie przyprawy i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj masę i zwiń małe kulki.
Obtocz je w drobnej bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu w dużej ilości oleju dosłownie przez kilka minut na porcję.
Ułóż gotowy Falafel na ręcznikach papierowych.