W Japonii Onigiri to tak prosta i szybka przekąska, jak nasze kanapki lub bułki pita. Gotują się bardzo szybko i można w nich ukryć różnorodne nadzienia. Na przykład bardzo lubię takie Onigiri z omletem.
Składniki
- okrągły ryż - 200 g
- ocet ryżowy - 2 art.
- cukier - 0.5 art.
- sól - 0.5 łyżeczka
- majonez - 2 art.
- jaja kurze - 1 rzecz
- szczypiorek - 3 pióra
- nori - 1 liść
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją. Dopraw octem, cukrem i solą i ostudź.
Ubij jajko, usmaż cienki omlet i pokrój w paski.
Posiekaj zieloną cebulę.
Uformuj ryż w małe tortille.
Rozłóż trochę majonezu, omletu i cebuli.
Uformuj ciasne Onigiri rękami lub za pomocą kokilki.
Owiń każdy kęs paskiem nori.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy