pierwsze dania
22.01.2022
gęsta marynata z jęczmieniem jęczmiennym i żeberkami wołowymi
1 godz. 20 min.
8 porcji
Każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis na marynatę. Ktoś gotuje go z dużą ilością mięsa, ktoś lubi go bez jęczmienia. Uwielbiam bogatą, gęstą marynatę z żeberkami wołowymi. Spróbuj, na pewno ci się spodoba!
Składniki
- żeberka wołowe - 600 g
- jęczmień - 1 szkło
- ogórki (słone) – 200 g
- ziemniaki (średni) – 3 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 2 art.
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2,5 L
- szczypiorek (do zgłoszenia) – 2 stem
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żeberka wołowe opłucz, obierz, pokrój i umieść na patelni.
Dodaj umytą jęczmień, czarne ziarna pieprzu, wodę i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Drobno posiekaj ogórki, obrane ziemniaki i cebulę. Zetrzyj marchewki.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj smażenie do garnka z mięsem, dodaj ziemniaki i ogórki. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.
Sól, wyciśnij czosnek przez prasę i po 2 minutach wyłącz ogrzewanie.
Podawaj marynatę z posiekaną zieloną cebulą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy