
Myślisz, że dobre ucho pochodzi tylko z drogiej ryby? Dzisiaj udowodnię ci coś przeciwnego! Przygotuj domowe ucho z Karasi. Pamiętaj, aby dodać aromatyczne przyprawy, pietruszkę i pomidory. Przerywają zapach rzeki i sprawiają, że danie smakuje lepiej.
Składniki
- Karaś - 1 kg
- ziemniaki - 300 g
- pomidory - 200 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
- pietruszka - 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść Karasi, wypatrosz, pokrój i dobrze spłucz.
Pokrój pomidory, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Obierz cebulę i pozostaw w całości.
Włóż karasie, cebulę, liść laurowy, czarną i pachnącą paprykę do garnka. Wlej zimną wodę i gotuj przez 20 minut.
Złów rybę łyżką cedzakową, odcedź bulion przez gazę. Wyrzuć cebulę.
Włóż garnek z bulionem do ognia, dodaj ziemniaki, marchewkę i pomidory. Gotuj przez 10 minut.
Dodaj ugotowane karasie i kontynuuj gotowanie razem przez 5 minut.
Dodaj sól, posiekaną natkę pietruszki, wyciśnij czosnek przez prasę i po 2 minutach zdejmij z ognia.
Nalegaj na gotowe ucho pod pokrywką przez 20 minut.