Ulubiona przekąska może być jeszcze zdrowsza, jeśli dodasz trochę wodorostów. Wolę używać do tego marynowanej kapusty, która jest sprzedawana w działach sałatkowych. Każda opcja jest odpowiednia: z imbirem, przyprawami lub bez dodatków.
Składniki
- koreańska marchewka - 800 g
- kapusta morska - 100 g
- czosnek - 4 ząbki
- Olej roślinny - 80 ml
- ocet winny - 2 art.
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
- cukier - 1 art.
- Sol - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Marchewki obierz i zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi.
Dodaj cukier, sól, przyprawy i wymieszaj. Przykryj miskę pokrywką i odłóż na pół godziny.
Posiekaj kapustę morską. Jeśli jej długość Ci odpowiada, pomiń ten krok.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i wlej do miski z marchewką.
Dodaj kapustę morską, czosnek, ocet i skórkę z cytryny przepuszczoną przez prasę. Przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy