Danie azjatyckie to bułki z papieru ryżowego, w których umieszcza się różne nadzienia. Sajgonki z kurczakiem są bardzo smaczne. Zaleca się podawanie ich z pikantnymi i słodko-kwaśnymi sosami.
Składniki
- filet z kurczaka - 500 g
- sałata - 2 liścia
- marchew (młoda) – 2 kawałki
- ogórki - 2 kawałki
- pomidory - 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- Zieleń (Dowolna) – 20 g
- masło - 40 g
- papier ryżowy - 4 liścia
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z kurczaka na duże kawałki.
Smażyć na maśle do miękkości.
Połóż filety na desce, pokrój w małe kostki, pieprz i sól.
Marchewki, pomidory, ogórki i obraną cebulę pokroić w paski .
Umieść papier ryżowy na 15 sekund w zimnej wodzie.
Połóż papier na desce, dodaj liść sałaty na wierzchu.
Ułóż smażonego kurczaka, zioła i warzywa.
Wsuń boki do środka i zwiń sajgonkę. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy