
Ten dodatek sprawi, że Twoja ulubiona przekąska będzie jeszcze smaczniejsza. Ocet balsamiczny ma większą gęstość i niezwykły słodko-kwaśny smak. Do tego przepisu cukier nie jest potrzebny, ale jeśli marchewki są niesłodzone, lepiej dodać trochę.
Składniki
- marchew - 1 kg
- czosnek - 4 ząbki
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet balsamiczny - 1,5 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj sól, przyprawy i wymieszaj rękami, dokładnie ugniatając marchewki. Przykryj i odłóż na bok na 15-20 minut.
W osobnym pojemniku połącz olej, ocet balsamiczny i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej marynatę do marchewki, wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy