Jego odmiany shawarma są przygotowywane w prawie każdym zakątku świata i wszędzie ma swoje regionalne cechy. Złap sprawdzony Grecki przepis, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tego dania. Soczyste, smaczne i pachnące!
Składniki
- Pita - 3 liścia
- wieprzowina - 500 g
- oliwa z oliwek - 2-3 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- pomidory - 1 rzecz
- cebula fioletowa - 0.5 kawałki
- sałata - 3 liścia
- ziemniaki - 3 kawałki
- jogurt grecki - 100 ml
- czosnek - 3 ząbki
- Zieleń - 4 gałązki
- ogórki - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj jogurt z mielonym czosnkiem, ziołami i przyprawami. Dodaj startego ogórka.
Pokrój mięso w poprzek włókien w paski i marynuj w przyprawach przez godzinę. Smażyć do miękkości.
Pokrój ziemniaki w paski, osusz serwetkami i smaż również na skórkę.
Pokrój cebulę i pomidory.
Posmaruj chleb pita sosem, ułóż liście sałaty i całe nadzienie.
Zawiń shawarmę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy