przekąski 08.07.2023

pasztet z sarny

5 godz. 0 min.
4 porcje
Pasztet z sarny
teleginatania, stock.adobe.com
0

Pasztet to nie tylko zwykła codzienna przekąska. W rodzinnej Francji od dawna jest przysmakiem i do dziś może nim pozostać. Wszystko zależy od składników. Taki pasztet z sarny to zdecydowanie ciekawostka.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Do przepisu możesz użyć mięsa i podrobów sarny. Ale najpierw namocz wszystkie 2 dni w zimnej wodzie, okresowo ją zmieniając.

Marynuj sarnę na jeden dzień w winie krsnym.

Gotuj mięso przez 10 minut we wrzącej wodzie.

Opłucz i losowo pokrój wszystkie składniki.

Ułóż smalec, przyprawy, cebulę i marchewkę, połowę mięsa, przyprawy, warzywa, mięso na patelni warstwami.

Rozgrzej wszystkie 15 minut na średnim ogniu i wlej szklankę wody.

Dusić przez 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu dodając wodę.

Przeprowadź wszystko razem przez maszynę do mięsa. Tam wyślij jajka na twardo i kolejne 50 ml wina. Doprawić.

Wyłóż naczynie do pieczenia paskami boczku i ułóż pasztet.

Wyślij go do piekarnika w łaźni wodnej na 2-2, 5 godziny w 160 stopniach.

Niech pasztet z sarny ostygnie.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy