Pasztet to nie tylko zwykła codzienna przekąska. W rodzinnej Francji od dawna jest przysmakiem i do dziś może nim pozostać. Wszystko zależy od składników. Taki pasztet z sarny to zdecydowanie ciekawostka.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Do przepisu możesz użyć mięsa i podrobów sarny. Ale najpierw namocz wszystkie 2 dni w zimnej wodzie, okresowo ją zmieniając.
Marynuj sarnę na jeden dzień w winie krsnym.
Gotuj mięso przez 10 minut we wrzącej wodzie.
Opłucz i losowo pokrój wszystkie składniki.
Ułóż smalec, przyprawy, cebulę i marchewkę, połowę mięsa, przyprawy, warzywa, mięso na patelni warstwami.
Rozgrzej wszystkie 15 minut na średnim ogniu i wlej szklankę wody.
Dusić przez 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu dodając wodę.
Przeprowadź wszystko razem przez maszynę do mięsa. Tam wyślij jajka na twardo i kolejne 50 ml wina. Doprawić.
Wyłóż naczynie do pieczenia paskami boczku i ułóż pasztet.
Wyślij go do piekarnika w łaźni wodnej na 2-2, 5 godziny w 160 stopniach.
Niech pasztet z sarny ostygnie.