przekąski 04.07.2023

klasyczne włoskie calzone

40 min
4 porcje
Klasyczne włoskie calzone
Nelea Reazanteva, stock.adobe.com
0

To zamknięta pizza w kształcie półksiężyca z nadzieniem z pomidorów i mozzarelli. Przystawka została po raz pierwszy przygotowana w Salento ponad 200 lat temu, wykorzystując resztki jedzenia z innego dania. Teraz klasyczna włoska pizza jest obecna w menu wielu drogich restauracji.

Składniki

do testu:
  • mąka - 420 g
  • drożdże (świeże) – 20 g
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - na czubku noża
  • woda - 200 ml
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj ciepłą wodę, cukier i drożdże.

Dodaj kilka łyżek mąki, wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut.

Przesiej pozostałą mąkę do szerokiej miski, dodaj masło, sól, ciasto i zagnieść ciasto. Przykryj folią spożywczą i podgrzej na kolejne 30 minut.

Pokrój pomidora i mozzarellę. Rozerwij bazylię na małe kawałki rękami.

Rozwałkuj ciasto cienkim ciastem. Połóż posiekane składniki na połowie, pieprz.

Przykryj wypełnienie wolną połową przedmiotu obrabianego, mocno przyklej krawędzie.

Ułożyć na wyłożonej blasze do pieczenia, skropić wodą i piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy