To zamknięta pizza w kształcie półksiężyca z nadzieniem z pomidorów i mozzarelli. Przystawka została po raz pierwszy przygotowana w Salento ponad 200 lat temu, wykorzystując resztki jedzenia z innego dania. Teraz klasyczna włoska pizza jest obecna w menu wielu drogich restauracji.
Składniki
- Mozzarella - 200 g
- pomidory - 1 rzecz
- bazylia - 2 gałązki
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj ciepłą wodę, cukier i drożdże.
Dodaj kilka łyżek mąki, wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut.
Przesiej pozostałą mąkę do szerokiej miski, dodaj masło, sól, ciasto i zagnieść ciasto. Przykryj folią spożywczą i podgrzej na kolejne 30 minut.
Pokrój pomidora i mozzarellę. Rozerwij bazylię na małe kawałki rękami.
Rozwałkuj ciasto cienkim ciastem. Połóż posiekane składniki na połowie, pieprz.
Przykryj wypełnienie wolną połową przedmiotu obrabianego, mocno przyklej krawędzie.
Ułożyć na wyłożonej blasze do pieczenia, skropić wodą i piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.