Często obfita przekąska jest podawana na stole noworocznym. Proponuję nie czekać na święta i przygotować ulubione danie już w ten weekend. Spróbuj ugotować galaretkę z nóg wieprzowych i kurczaka. Ten przepis nigdy mnie nie zawiódł.
Składniki
- nogi wieprzowe - 2 kawałki
- kurczak (2-2, 5 kg) – 1 tusza
- cebula - 2 kawałki
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- nasiona gorczycy - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 art.
- woda - 3,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zeskrob nogi wieprzowe nożem i moczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie.
Pokrój kurczaka na ćwiartki i spłucz.
Włóż nogi i kurczaka do garnka, dodaj przyprawy, wodę i gotuj przez 4 godziny na małym ogniu.
Dodaj obraną cebulę i gotuj przez kolejne 30 minut.
Wyjmij kurczaka, udka wieprzowe i cebulę z bulionu. Cebulę wyrzucić, mięso ostudzić, oddzielić od kości i drobno posiekać.
Odcedź bulion, dodaj sól i gotuj przez 2 minuty.
Włóż mięso do przygotowanych pojemników, zalej bulionem i umieść w chłodnym miejscu na 6 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy