Doświadczone gospodynie domowe często gotują galaretkę z golonki i kurczaka. Zawsze okazuje się smaczny, piękny i doskonale zamraża bez żadnych dodatków. Do tego przepisu radzę kupić domowego kurczaka. Jego kości, skóra i chrząstki nadadzą bulionowi pożądaną lepkość.
Składniki
- golonka wieprzowa - 1,5 kg
- kurczak (2-2, 5 kg) – 1 tusza
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 art.
- woda - 4 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kurczaka na duże kawałki i dokładnie spłucz.
Złóż golonkę, kawałki kurczaka i przyprawy na patelnię.
Przykryj wodą i gotuj przez 4 godziny na małym ogniu.
Dodaj przygotowane marchewki i cebulę, gotuj jeszcze 1 godzinę.
Wyjmij mięso i warzywa z bulionu, połóż na talerzu i odłóż na bok do ostygnięcia.
Odcedź bulion, dodaj sól i gotuj przez 1 minutę.
Oddziel mięso od kości, posiekaj i włóż do przygotowanych pojemników.
Wlać bulion i delikatnie przestawić w chłodne miejsce na 6 godzin.