Jeśli nadal szukasz przepisu na idealne galaretki, przygotuj je z uszu wieprzowych i kurczaka. Doskonale zamraża, okazuje się przezroczysty i smaczny. Aby pozbyć się specyficznego zapachu, namocz uszy w wodzie z octem.
Składniki
- uszy wieprzowe - 1 kg
- kurczak (Strona główna) – 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 2 kawałki
- liść laurowy - 3 kawałki
- czarny pieprz - 5 groszek
- ziele angielskie - 3 groszek
- czosnek - 6 ząbki
- woda (oczyszczona) – 6,5 l
- ocet (dla uszu) – 3 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć uszy przez 1 godzinę w wodzie z octem, zeskrobać nożem i spłukać.
W głębokim rondlu ułóż uszy wieprzowe, kurczaka, obrane warzywa i przyprawy. Wlej zimną wodę i gotuj przez 4 godziny na bardzo małym ogniu.
Złap warzywa. Wyrzuć cebulę, pokrój marchewki na małe kawałki. Dodaj czosnek zmiażdżony rączką noża do bulionu, dodaj sól. Gotuj przez kolejną 1 godzinę i wyłącz.
Wyjmij mięso z patelni, ostudź, drobno posiekaj i ułóż na talerzach. Dodaj marchewki.
Bulion przecedzić przez gazę i wlać do talerzy z mięsem.
Włóż schłodzone galaretki do lodówki na 8 godzin.