przekąski 22.01.2022

galaretka z uszu wieprzowych i kurczaka

6 godz. 10 min.
8 porcji
Galaretka z uszu wieprzowych i kurczaka
ihorbondarenko, stock.adobe.com
0

Jeśli nadal szukasz przepisu na idealne galaretki, przygotuj je z uszu wieprzowych i kurczaka. Doskonale zamraża, okazuje się przezroczysty i smaczny. Aby pozbyć się specyficznego zapachu, namocz uszy w wodzie z octem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Moczyć uszy przez 1 godzinę w wodzie z octem, zeskrobać nożem i spłukać.

W głębokim rondlu ułóż uszy wieprzowe, kurczaka, obrane warzywa i przyprawy. Wlej zimną wodę i gotuj przez 4 godziny na bardzo małym ogniu.

Złap warzywa. Wyrzuć cebulę, pokrój marchewki na małe kawałki. Dodaj czosnek zmiażdżony rączką noża do bulionu, dodaj sól. Gotuj przez kolejną 1 godzinę i wyłącz.

Wyjmij mięso z patelni, ostudź, drobno posiekaj i ułóż na talerzach. Dodaj marchewki.

Bulion przecedzić przez gazę i wlać do talerzy z mięsem.

Włóż schłodzone galaretki do lodówki na 8 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy