Zimą zawsze chcesz czegoś marynowanego. W moim arsenale jest wspaniały przepis-marynowany karp. Jestem pewien, że Twoi goście będą mile zaskoczeni, próbując pikantnej ryby z piwem lub jako dodatek do przystawki.
Składniki
- Karp - 400 g
- cebula - 1 rzecz
- sól - 1 art. l
- cukier - 1 art. l
- ocet (9%) – 3 art. l
- woda - 200 ml
- liść laurowy - 6 sztuk
- Mieszanka groszku pieprzowego - 15 sztuk
- nasiona gorczycy - 1 CZ. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj rybę do marynowania. Aby to zrobić, musisz oddzielić filet, usunąć kości, grzbiet i dobrze spłukać rybę.
Teraz potrzyj filety solą i cukrem i wstaw do lodówki na kilka godzin. Ryba da sok. Gdy go zobaczysz, wyjmij rybę i spłucz pod wodą.
Przygotuj marynatę. Zagotuj wodę, dodaj przyprawy i ocet i zdejmij z ognia. Niech ostygnie.
Pokrój rybę na porcje, wymieszaj z cebulą i zalej marynatą. Pozostaw w lodówce na jeden dzień, od czasu do czasu mieszając.
Po dniu ryby można jeść. Podczas serwowania nie zapomnij udekorować świeżymi ziołami.