Ponieważ będziemy gotować bez cebuli, zastąpimy ocet sokiem z cytryny. Takie marchewki są bardziej miękkie i delikatne. Zwykle używam tego przepisu, gdy przy stole gromadzi się wielu gości. W takim przypadku jestem pewien, że danie spodoba się wszystkim.
Składniki
- marchew - 800 g
- czosnek - półgłówki
- cytryna - pół
- miód - 3 art.
- Olej roślinny - 100 ml
- mielona kolendra - do smaku
- mielona czerwona papryka - do smaku
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj cukier, sól i przyprawy. Wymieszaj i odłóż na bok na 15-20 minut.
Dobrze rozgrzej olej roślinny na patelni i wlej do miski z marchewką.
Dodaj sok z połowy cytryny i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy