Na pewno znasz niesamowity sosnowy smak orzeszków piniowych. Wysoki koszt tego produktu nie pozwala na używanie go w codziennym gotowaniu, ale czasami nadal możesz się rozpieszczać. Radzę jakoś przygotować hummus z orzeszkami piniowymi.
Składniki
- ciecierzyca (gotowane) – 400 g
- orzeszki piniowe - 3 art.
- tahini - 2 art.
- sok z cytryny - 50 ml
- oliwa z oliwek - 50 ml
- Zira - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (przegotowany) – 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Osusz orzeszki piniowe na patelni.
Umieść gotowaną ciecierzycę, orzeszki piniowe, zirę, sól i pastę tahini w misce blendera. Zmiel do uzyskania gładkości.
Dodaj sok z cytryny, wodę, połowę oleju i włącz blender na kolejne 1 minutę.
Włóż hummus do głębokiej miski i polej pozostałym olejem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy