Pomidory w galarecie to pyszna, oryginalna i niezapomniana przekąska. Proces gotowania niewiele różni się od zwykłej konserwacji pomidorów, tylko żelatyna jest dodawana do marynaty. Przed podaniem wyślij słoik z pomidorami do lodówki na kilka godzin.
Składniki
- pomidory - 600 g
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- pietruszka - do smaku
- liść laurowy - 2 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 6 szt.
- woda - 500 ml
- ocet (9%) – 1 art.
- żelatyna - 0,5 art.
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, pozostawić do pęcznienia.
Cebulę obrać i pokroić w krążki. Pietruszkę opłucz i osusz, obierz czosnek.
Połóż liść laurowy i ziarna pieprzu na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika. Mocno napełnij słoik pomidorami, naprzemiennie z krążkami cebuli, gałązkami pietruszki i ząbkami czosnku.
Zagotuj wodę i zalej pomidory w słoiku wrzącą wodą, przykryj sterylną pokrywką i pozostaw na 15 minut do ogrzania.
Następnie wlej wodę ze słoika do rondla, dodaj sól i cukier, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty.
Zdejmij patelnię z ognia, wprowadź ocet i żelatynę. Dobrze wymieszaj.
Wlej pomidory do słoika gorącą marynatą, zwiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu, a przed podaniem wyślij go do lodówki na kilka godzin, aby marynata zamarzła i zamieniła się w galaretkę.