pomidory w żelatynie na zimę

30 min
1 puszka 0,7 l
Pomidory w żelatynie na zimę
FomaA, stock.adobe.com
0

Pomidory w galarecie to pyszna, oryginalna i niezapomniana przekąska. Proces gotowania niewiele różni się od zwykłej konserwacji pomidorów, tylko żelatyna jest dodawana do marynaty. Przed podaniem wyślij słoik z pomidorami do lodówki na kilka godzin.

Składniki

  • pomidory - 600 g
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • pietruszka - do smaku
  • liść laurowy - 2 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 6 szt.
  • woda - 500 ml
  • ocet (9%) – 1 art.
  • żelatyna - 0,5 art.
  • cukier - 2 art.
  • sól - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, pozostawić do pęcznienia.

Cebulę obrać i pokroić w krążki. Pietruszkę opłucz i osusz, obierz czosnek.

Połóż liść laurowy i ziarna pieprzu na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika. Mocno napełnij słoik pomidorami, naprzemiennie z krążkami cebuli, gałązkami pietruszki i ząbkami czosnku.

Zagotuj wodę i zalej pomidory w słoiku wrzącą wodą, przykryj sterylną pokrywką i pozostaw na 15 minut do ogrzania.

Następnie wlej wodę ze słoika do rondla, dodaj sól i cukier, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty.

Zdejmij patelnię z ognia, wprowadź ocet i żelatynę. Dobrze wymieszaj.

Wlej pomidory do słoika gorącą marynatą, zwiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu, a przed podaniem wyślij go do lodówki na kilka godzin, aby marynata zamarzła i zamieniła się w galaretkę.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy