dżem z suszonych śliwek

2 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z tarniny
cr photo, stock.adobe.com
0

Półfabrykaty z cierni nie są znane każdemu i na próżno. Na przykład taki dżem okazuje się być czymś pośrednim między jagodą a zwykłą śliwką. Bardzo smaczne i zdrowe, na pewno spodoba się dzieciom i dorosłym. Złap sprawdzony przepis!

Składniki

  • turn (śliwka) – 2.5 kg
  • cukier - 1 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Włóż suszone śliwki do garnka i gotuj, aż pękną i zmiękną.

Zmielić przez sito, dodać cukier i ponownie zagotować.

Gotuj dżem na minimalnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż zgęstnieje, a następnie zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy