Najłatwiejszym sposobem na cieszenie się świeżymi i chrupiącymi ogórkami przez cały rok jest zwijanie pikli na zimę w słoikach. Przygotowują się szybko i łatwo, a następnie można je jeść w ten sposób lub używać do przygotowywania sałatek i innych potraw.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- Chrzanów - 3 liścia
- liście wiśni - 4 kawałki
- liście porzeczki - 4 kawałki
- koperek - 2 parasolka
- czosnek - 8 ząbki
- sól - 3 art.
- woda - 2 szklanki
- cukier - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Umieść ogórki i wszystkie dodatki do przypraw w sterylnych słoikach.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw do ostygnięcia pod pokrywkami.
Odcedź tę wodę, dodaj do niej sól i cukier i ponownie zagotuj.
Napełnij z powrotem i zwiń ogórki na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy