"wiśnia w czekoladzie" jest moim ulubionym wśród podobnych półfabrykatów! Pikantny dżem z kwaśną wiśnią przypomina cukierki o tej samej nazwie. Samowystarczalny przysmak i pyszny dodatek do różnych deserów. Nadaje się do warstwowania ciast i nadzienia do słodkich wypieków.
Składniki
- wiśnia (bez pestek) – 1 kg
- cukier - 600 g
- kakao - 1 art.
- gorzka czekolada - 100 g
- koniak - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj wiśnie, opłucz, jeśli to konieczne, usuń pestki. Przykryj jagody cukrem i pozostaw na 1 godzinę.
Na dużym ogniu zagotuj wiśnie z cukrem, a następnie na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 40 minut. Nie zapomnij usunąć pianki!
Połącz kakao i koniak, mieszaj, aż się połączą.
Po określonym czasie dodaj posiekaną gorzką czekoladę i kakao z koniakiem do wrzących jagód. Mieszaj, aż będzie gładka, zwiększ ciepło i gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut.
Wlej gorący dżem do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź do góry nogami. Radzę przechowywać schłodzony dżem w lodówce.