"wiśnia w czekoladzie" na zimę

2 godz. 0 min.
4 porcje
valentinamaslova, stock.adobe.com
0

"wiśnia w czekoladzie" jest moim ulubionym wśród podobnych półfabrykatów! Pikantny dżem z kwaśną wiśnią przypomina cukierki o tej samej nazwie. Samowystarczalny przysmak i pyszny dodatek do różnych deserów. Nadaje się do warstwowania ciast i nadzienia do słodkich wypieków.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj wiśnie, opłucz, jeśli to konieczne, usuń pestki. Przykryj jagody cukrem i pozostaw na 1 godzinę.

Na dużym ogniu zagotuj wiśnie z cukrem, a następnie na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 40 minut. Nie zapomnij usunąć pianki!

Połącz kakao i koniak, mieszaj, aż się połączą.

Po określonym czasie dodaj posiekaną gorzką czekoladę i kakao z koniakiem do wrzących jagód. Mieszaj, aż będzie gładka, zwiększ ciepło i gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut.

Wlej gorący dżem do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź do góry nogami. Radzę przechowywać schłodzony dżem w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy