Piękno robienia każdego dżemu polega na jego prostocie. W przeciwieństwie do dżemu, taki przysmak nie wymaga wielokrotnego gotowania i chłodzenia. Przygotujmy aromatyczny dżem z ulubionej odmiany gruszek? Jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Dzielę się przepisem.
Składniki
- Gruszka - 1 kg
- cukier - 500 g
- cytryna - 1 szt.
- mielony cynamon - 10 g
- cukier waniliowy - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gruszki opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki.
Przygotowane gruszki przełóż przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem na gładką masę.
Dodaj cukier, przyprawy i sok z jednej cytryny, wymieszaj.
Umieść masę owocową w misce do gotowania i na średnim ogniu, mieszając, zagotuj. Gotuj obrabiany przedmiot przez pół godziny.
Gotowy gorący dżem gruszkowy wlać do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zwinąć i schłodzić w temperaturze pokojowej. Przechowuj dżem gruszkowy w chłodnym, ciemnym miejscu.