dżem gruszkowy

1 godz. 0 min.
3 porcje
Dżem gruszkowy
ricka_kinamoto, stock.adobe.com
0

Piękno robienia każdego dżemu polega na jego prostocie. W przeciwieństwie do dżemu, taki przysmak nie wymaga wielokrotnego gotowania i chłodzenia. Przygotujmy aromatyczny dżem z ulubionej odmiany gruszek? Jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Dzielę się przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki.

Przygotowane gruszki przełóż przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem na gładką masę.

Dodaj cukier, przyprawy i sok z jednej cytryny, wymieszaj.

Umieść masę owocową w misce do gotowania i na średnim ogniu, mieszając, zagotuj. Gotuj obrabiany przedmiot przez pół godziny.

Gotowy gorący dżem gruszkowy wlać do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zwinąć i schłodzić w temperaturze pokojowej. Przechowuj dżem gruszkowy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy