Niewątpliwie jednym z najbardziej niezwykłych sposobów gotowania kaszy jaglanej jest pieczenie jej w doniczkach. Jeśli nigdy nie próbowałeś tak niezwykłego dania, ten przepis ze śliwkami jest idealny na początek.
Składniki
- proso - 300 g
- mleko - 500 ml
- woda - 500 ml
- sól - 2 szczypta
- śliwki - 200 g
- rodzynki - 1 garść
- orzechy laskowe - 1 garść
- brązowy cukier - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz proso i włóż do doniczek.
Dodaj sól i cukier i napełnij mlekiem wodą.
Gotuj owsiankę przez 30 minut w 180 stopniach w piekarniku.
Dodaj rodzynki, posiekane orzechy laskowe i kawałki śliwki.
Wymieszaj i gotuj przez kolejne 20 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy