Wiele osób zna smak duszonej kapusty od dzieciństwa. Często przygotowywano ją w stołówkach szkolnych, w domu i w przedszkolu. Proste danie warzywne doskonale gasi apetyt i wcale nie bije budżetu rodzinnego. Dzielę się przepisem na duszoną kapustę z koncentratem pomidorowym!
Składniki
- kapusta - 1 kg
- cebula - 3 kawałki
- pasta pomidorowa - 5 art.
- Olej roślinny - 80 ml
- koperek (do dekoracji) – 3 gałązki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Posiekaj kapustę w paski.
W głębokim kotle rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj kapustę i kontynuuj smażenie przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
W osobnym naczyniu połącz koncentrat pomidorowy, wodę i sól.
Wlej płyn pomidorowy do kapusty, wymieszaj, przykryj i gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu.
Doprowadź sól, pieprz i zdejmij z ognia. Podczas serwowania udekoruj kapustę świeżym koperkiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy