dania główne 22.01.2022

ciasto pasterskie z kurczakiem

1 godz. 0 min.
4 porcje
Ciasto pasterskie z kurczakiem
anna_shepulova, stock.adobe.com
0

Stare brytyjskie danie to w zasadzie zwykła zapiekanka ziemniaczana z mięsem. Kiedyś robiono go tylko z mielonym mięsem mielonym, ale możesz eksperymentować. Sekret polega na tym, że zamiast ciasta nadzienie pokrywa warstwa puree.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj ziemniaki do miękkości, Dodaj do nich 20 g masła, 100 ml mleka i zmiażdżony czosnek. Zmiksuj wszystko, aż będzie gładkie.

Pokrój grzyby na talerze i smaż je, aż wilgoć wyparuje. Pokrój kurczaka w kostkę i smaż osobno z przyprawami.

Roztop pozostałe masło na patelni i usmaż na nim mąkę, aż będzie brązowawa.

Delikatnie wlej mleko, ciągle mieszając. Dodaj tam przyprawy i włoskie zioła i gotuj na wolnym ogniu przez minutę.

Włóż grzyby i połowę startego sera do sosu i wymieszaj.

Rozłóż kurczaka na naczyniu do pieczenia i polej sosem.

Przykryj wszystko tłuczkiem do ziemniaków i przykryj pozostałym serem.

Piecz ciasto przez około 35 minut w 180 stopniach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy