Stare brytyjskie danie to w zasadzie zwykła zapiekanka ziemniaczana z mięsem. Kiedyś robiono go tylko z mielonym mięsem mielonym, ale możesz eksperymentować. Sekret polega na tym, że zamiast ciasta nadzienie pokrywa warstwa puree.
Składniki
- filet z kurczaka - 2 kawałki
- ziemniaki - 800 g
- czosnek - 2 ząbki
- masło - 70 g
- mąka - 3 art.
- mleko - 700 ml
- ser - 100 g
- Grzyby - 300 g
- włoskie zioła - 1 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj ziemniaki do miękkości, Dodaj do nich 20 g masła, 100 ml mleka i zmiażdżony czosnek. Zmiksuj wszystko, aż będzie gładkie.
Pokrój grzyby na talerze i smaż je, aż wilgoć wyparuje. Pokrój kurczaka w kostkę i smaż osobno z przyprawami.
Roztop pozostałe masło na patelni i usmaż na nim mąkę, aż będzie brązowawa.
Delikatnie wlej mleko, ciągle mieszając. Dodaj tam przyprawy i włoskie zioła i gotuj na wolnym ogniu przez minutę.
Włóż grzyby i połowę startego sera do sosu i wymieszaj.
Rozłóż kurczaka na naczyniu do pieczenia i polej sosem.
Przykryj wszystko tłuczkiem do ziemniaków i przykryj pozostałym serem.
Piecz ciasto przez około 35 minut w 180 stopniach.