Gołąbki z mieloną wieprzowiną i chlebem w powolnej kuchence
Zwykle dodaję chleb do nadzienia do gołąbków, gdy mięso mielone jest zbyt tłuste. Taki dodatek doskonale spełnia rolę kompensacyjną, a gotowe danie okazuje się po prostu idealne. Wszystkie szczegóły są dalej w przepisie.
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 Kochan
- papryka (średni) – 1 rzecz
- sok pomidorowy - 150 ml
- czosnek - 3 ząbki
- czarny pieprz - 3 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - do smaku
- woda - 1 l
- biały chleb - 100 g
- mleko - 1 szkło
- mięso mielone - 350 G
- ryż - 1 szklanka
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz kapustę z górnych arkuszy, Wytnij łodygę.
Umieść główkę kapusty w garnku z wrzącą wodą i gotuj przez 20-30 minut. Okresowo wyjmuj kapustę z wody i usuwaj miękkie liście. Powtarzaj procedurę, aż wszystkie odpowiednie liście zostaną usunięte.
Ryż opłucz i zalej wrzącą wodą przez 15 minut.
Pokrój chleb w drobną kostkę i zalej ciepłym mlekiem.
Obierz cebulę i paprykę, posiekaj. Zetrzyj marchewki.
W trybie "smażenia" rozgrzej olej i podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Weź część smażenia, dodaj paprykę do reszty i kontynuuj gotowanie przez 4-5 minut.
Wlej sok pomidorowy, dodaj przyprawy, sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj przez 7-10 minut w trybie "Duszenia", a następnie wlej do osobnego pojemnika.
Połącz mięso mielone, ryż, namoczony chleb, smażenie, sól i mielony pieprz.
Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty. Wsuń krawędzie do środka i zwiń luźną rolkę. Powtórz z pozostałymi półfabrykatami.
Włóż gołąbki do miski wolnowaru, wlej sos zmieszany z wodą i zamknij pokrywkę. Aktywuj program "gaszenie" na 1 godzinę.