dania główne 21.02.2022

Gołąbki z mieloną wieprzowiną i chlebem w powolnej kuchence

1 godz. 40 min.
5 porcji
Gołąbki z mieloną wieprzowiną i chlebem w powolnej kuchence
Alicja Królewska, stock.adobe.com
0

Zwykle dodaję chleb do nadzienia do gołąbków, gdy mięso mielone jest zbyt tłuste. Taki dodatek doskonale spełnia rolę kompensacyjną, a gotowe danie okazuje się po prostu idealne. Wszystkie szczegóły są dalej w przepisie.

Składniki

dla gołąbków:
  • kapusta (Biała) – 1 Kochan
  • papryka (średni) – 1 rzecz
  • sok pomidorowy - 150 ml
  • czosnek - 3 ząbki
  • czarny pieprz - 3 groszek
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • sól - do smaku
  • woda - 1 l
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz kapustę z górnych arkuszy, Wytnij łodygę.

Umieść główkę kapusty w garnku z wrzącą wodą i gotuj przez 20-30 minut. Okresowo wyjmuj kapustę z wody i usuwaj miękkie liście. Powtarzaj procedurę, aż wszystkie odpowiednie liście zostaną usunięte.

Ryż opłucz i zalej wrzącą wodą przez 15 minut.

Pokrój chleb w drobną kostkę i zalej ciepłym mlekiem.

Obierz cebulę i paprykę, posiekaj. Zetrzyj marchewki.

W trybie "smażenia" rozgrzej olej i podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Weź część smażenia, dodaj paprykę do reszty i kontynuuj gotowanie przez 4-5 minut.

Wlej sok pomidorowy, dodaj przyprawy, sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj przez 7-10 minut w trybie "Duszenia", a następnie wlej do osobnego pojemnika.

Połącz mięso mielone, ryż, namoczony chleb, smażenie, sól i mielony pieprz.

Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty. Wsuń krawędzie do środka i zwiń luźną rolkę. Powtórz z pozostałymi półfabrykatami.

Włóż gołąbki do miski wolnowaru, wlej sos zmieszany z wodą i zamknij pokrywkę. Aktywuj program "gaszenie" na 1 godzinę.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy