Dla odmiany proponuję dziś spróbować pilawu z jagnięciny i brązowego ryżu. Danie jest niezwykle smaczne, aromatyczne i zdrowe. Mięso najlepiej stosować Młode. Gotuje się szybciej i okazuje się bardziej miękki i soczysty.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jagnięcinę pod bieżącą wodą, lekko osusz ręcznikami papierowymi i pokrój.
Obierz cebulę i posiekaj, pokrój marchewki na małe kostki.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj jagnięcinę, liść laurowy, zirę i gotuj przez 10 minut. Mieszaj, aby kawałki mięsa zrumieniły się ze wszystkich stron.
Wlej 1,5 szklanki gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut na małym ogniu.
Przenieś pieczeń z mięsem na patelnię, dodaj umyty ryż, całe ząbki czosnku, sól i pozostałą wodę.
Przykryj i gotuj przez kolejne 40 minut. Po wyłączeniu zaparz naczynie przez 20 minut.
Podawaj pilaw posypany drobno posiekanym koperkiem.