dania główne 22.01.2022

pilaw z jagnięciny i brązowego ryżu

1 godz. 50 min.
6 porcji
Pilaw z jagnięciny i brązowego ryżu
san_ta, stock.adobe.com
0

Dla odmiany proponuję dziś spróbować pilawu z jagnięciny i brązowego ryżu. Danie jest niezwykle smaczne, aromatyczne i zdrowe. Mięso najlepiej stosować Młode. Gotuje się szybciej i okazuje się bardziej miękki i soczysty.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz jagnięcinę pod bieżącą wodą, lekko osusz ręcznikami papierowymi i pokrój.

Obierz cebulę i posiekaj, pokrój marchewki na małe kostki.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.

Dodaj jagnięcinę, liść laurowy, zirę i gotuj przez 10 minut. Mieszaj, aby kawałki mięsa zrumieniły się ze wszystkich stron.

Wlej 1,5 szklanki gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut na małym ogniu.

Przenieś pieczeń z mięsem na patelnię, dodaj umyty ryż, całe ząbki czosnku, sól i pozostałą wodę.

Przykryj i gotuj przez kolejne 40 minut. Po wyłączeniu zaparz naczynie przez 20 minut.

Podawaj pilaw posypany drobno posiekanym koperkiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy