Myślisz, że ziemniaki i krewetki w ogóle nie pasują do siebie? Ale tak nie jest, jeśli chodzi o tak delikatną zapiekankę. Najważniejsze-nie oszczędzaj śmietany i wybierz je tak, aby były grubsze.
Składniki
- ziemniaki - 600 g
- krewetki (obrane) – 450 g
- masło - 50 g
- śmietana - 200 L
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- cukinia - 1 rzecz
- jaja kurze - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię pokroić w kostkę i lekko podsmażyć z krewetkami. Wlać jedną trzecią śmietany, doprawić i dusić przez 2-3 minuty.
Ugotuj ziemniaki. Zetrzyj go na puree z masłem i jeszcze jedną trzecią śmietany. Dodaj jajko.
Włóż puree, krewetki i ponownie puree.
Napełnij pozostałą śmietaną. Gotuj zapiekankę w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy