
Kiedy nie ma ochoty długo zastanawiać się nad menu, stosuje się sprawdzone przez lata przepisy. Należą do nich szaszłyki z udek z kurczaka. To proste, ale bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie. Zaleca się podawanie go z piklami lub sałatką ze świeżych warzyw.
Składniki
- udka z kurczaka - 6 sztuk
- Limonka - 1 rzecz
- Olej roślinny - 3 art.
- sos sojowy - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój limonkę na pół, wyciśnij sok do miski.
Dodaj olej, sos sojowy, mielony pieprz i sól.
Opłucz udka kurczaka, włóż do miski i zalej przygotowaną marynatą. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 6 godzin.
Połóż udka kurczaka na wysmarowanym ruszcie i smaż przez 20-25 minut, często obracając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy