Możesz przygotować przekąskę z różnych składników. Często używa się ciecierzycy, fasoli i soczewicy, rzadziej soi i grochu. Kiedyś zrobiłam hummus z fasoli i muszę powiedzieć, że wyszło bardzo smacznie. Przepis niewiele różni się od tradycyjnego.
Składniki
- fasola (fasola) – 500 g
- tahini - 3 art.
- oliwa z oliwek - 50 ml
- wino ryżowe (Mirin) – 1,5 art.
- sok z cytryny - 2 art.
- Zira - 1 łyżeczka
- papryka - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz fasolę przez 4 godziny.
Wrzuć do durszlaka, opłucz i przenieś do garnka ze świeżą wodą. Gotuj przez 40 minut.
Odcedź dwie trzecie pozostałego płynu, lekko ostudź fasolę.
Dodaj zirę, sól, sok z cytryny, wino ryżowe, pastę tahini i zmiel na gładką konsystencję.
Hummus z fasoli włożyć do głębokiej miski, polać oliwą z oliwek i posypać papryką.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy