przekąski 07.07.2023

hummus z fasoli

50 min
4 porcje
Hummus z fasoli
Brent Hofacker, stock.adobe.com
0

Możesz przygotować przekąskę z różnych składników. Często używa się ciecierzycy, fasoli i soczewicy, rzadziej soi i grochu. Kiedyś zrobiłam hummus z fasoli i muszę powiedzieć, że wyszło bardzo smacznie. Przepis niewiele różni się od tradycyjnego.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Namocz fasolę przez 4 godziny.

Wrzuć do durszlaka, opłucz i przenieś do garnka ze świeżą wodą. Gotuj przez 40 minut.

Odcedź dwie trzecie pozostałego płynu, lekko ostudź fasolę.

Dodaj zirę, sól, sok z cytryny, wino ryżowe, pastę tahini i zmiel na gładką konsystencję.

Hummus z fasoli włożyć do głębokiej miski, polać oliwą z oliwek i posypać papryką.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy