dania główne 22.01.2022

Królik pieczony z czosnkiem i ziołami prowansalskimi

1 godz. 50 min.
3 porcje
Królik pieczony z czosnkiem i ziołami prowansalskimi
Y. A. Photo, stock.adobe.com
0

Masz dość wieprzowiny i wołowiny? Przygotuj królika! Delikatne mięso mile zaskoczy Cię soczystością i smakiem! Okazuje się szczególnie apetyczny podczas pieczenia. Wstępnie zrumień królika na patelni. Dzięki temu smak i aromat potrawy będą bardziej żywe.

Składniki

  • Królik - 800 g
  • czosnek (duży) – 1 Głowa
  • zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • oliwa z oliwek - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz królika, osusz i pokrój na małe kawałki.

Wymieszaj mięso z ziołami prowansalskimi, olejem, solą i mielonym pieprzem. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 30 minut.

Opłucz główkę czosnku, osusz i pokrój na pół w poprzek.

Smaż kawałki królika na średnim ogniu przez 10-12 minut.

Przenieś mięso na wysmarowaną blachę do pieczenia, dodaj czosnek i przykryj podwójną warstwą folii.

Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni, następnie ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 15-20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy