Królik pieczony z czosnkiem i ziołami prowansalskimi
Masz dość wieprzowiny i wołowiny? Przygotuj królika! Delikatne mięso mile zaskoczy Cię soczystością i smakiem! Okazuje się szczególnie apetyczny podczas pieczenia. Wstępnie zrumień królika na patelni. Dzięki temu smak i aromat potrawy będą bardziej żywe.
Składniki
- Królik - 800 g
- czosnek (duży) – 1 Głowa
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- oliwa z oliwek - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz królika, osusz i pokrój na małe kawałki.
Wymieszaj mięso z ziołami prowansalskimi, olejem, solą i mielonym pieprzem. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 30 minut.
Opłucz główkę czosnku, osusz i pokrój na pół w poprzek.
Smaż kawałki królika na średnim ogniu przez 10-12 minut.
Przenieś mięso na wysmarowaną blachę do pieczenia, dodaj czosnek i przykryj podwójną warstwą folii.
Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni, następnie ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 15-20 minut.