Jagnięcina jest nieco trudniejsza do ugotowania niż wieprzowina lub wołowina. Ale wyróżnia się wyjątkowym jasnym smakiem. Takie klopsiki na pewno nie pozostawiają nikogo obojętnym. Zwłaszcza-w pikantnym sosie ze świeżych warzyw
Składniki
- Baranina - 600 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cebula - 3 kawałki
- kolendra - 0.5 pęczek
- papryka - 3 kawałki
- Chili - 2 kawałki
- marchew - 2 kawałki
- sos pomidorowy - 4 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż jagnięcinę i jedną cebulę z czosnkiem przez maszynkę do mięsa.
Dodaj jajko, przyprawy, trochę posiekanej kolendry i ubij mięso mielone.
Uformuj klopsiki i smaż je lekko ze wszystkich stron.
Losowo pokrój resztę warzyw. Podsmaż cebulę z marchewką i dodaj paprykę z chili.
Smaż jeszcze przez kilka minut, wymieszaj z sosem pomidorowym.
Dopraw, włóż klopsiki do warzyw i wlej trochę wody lub bulionu.
Dusić wszystko pod pokrywką, aż klopsiki będą gotowe i dodać posiekaną kolendrę na kilka minut przed końcem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy