sałatki
22.01.2022
Sałatka z czerwoną fasolą, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
1 godz. 15 min.
4 porcje
Fasola jest popularna w wielu krajach. Z nią przygotowują zupy, przekąski, gulasze i sałatki. Proponuję dziś zatrzymać się w tej drugiej kategorii i przygotować zdrową sałatkę z fasolą. Może być podawany jako niezależne danie z grzankami lub chlebem.
Składniki
- czerwona fasola (sucha) – 150 g
- rukola - 30 g
- pomidory koktajlowe - 150 g
- parmezan - 20 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz czerwoną fasolę i moczyć przez 2 godziny.
Zmień wodę i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka. Średnio zajmuje to 40-60 minut.
Przekrój pomidory koktajlowe na pół.
Parmezan zetrzyj cienkimi plasterkami na specjalnej tarce.
Połącz gotowaną fasolę, pomidory, rukolę i parmezan.
Dodaj sól, mielony pieprz i olej.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy