Uwielbiam smażone lub duszone kurki i kurczaka w śmietanie. Więc natychmiast połączyłem wszystko, co najlepsze w tym przepisie. W rzeczywistości możesz wziąć dowolne grzyby, ale z jasnymi rudymi kurkami okazuje się to szczególnie dobre.
Składniki
- filet z kurczaka - 250 g
- kurki - 400 g
- śmietana - 250 g
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 1 art.
- masło - 1 art.
- sól - 1 szczypta
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kurki w kilku wodach i dokładnie oczyść z brudu. Wrzuć je do durszlaka, aby szklanki nadmiar płynu.
Pokrój grzyby i pierś na średnie kawałki. Drobno posiekaj cebulę.
Smaż filety na mieszance olejów na dużym ogniu dosłownie przez minutę. Sól, pieprz i odłóż na talerz.
Umieść kurki na patelni z kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Odłóż grzyby na kurczaka.
Podsmaż cebulę do miękkości na małym ogniu. Wyślij do niego kurki z kurczakiem, dodaj śmietanę i wymieszaj.
Dusić naczynie pod przykryciem na minimalnym ogniu przez około 5-7 minut.