Najczęściej pieczarki są marynowane, smażone i pieczone. Niestety niewiele osób przygotowuje pasztet grzybowy z pieczarek. Niemniej jednak jest prosty, smaczny i bardzo satysfakcjonujący. Może być rozmazany na chlebie, używany jako nadzienie do eklerów, ciast i naleśników.
Składniki
- pieczarki - 500 g
- cebula - 2 kawałki
- masło - 80 g
- Olej roślinny - 80 ml
- jaja kurze (gotowane na twardo) – 3 kawałki
- gałka muszkatołowa - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 8 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj pieczarki i obraną cebulę.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj pieczarki i gotuj przez 7-10 minut, często mieszając.
Obierz jajka i posiekaj.
Umieść smażone grzyby z cebulą, jajka na twardo, masło, sól i przyprawy w misce blendera.
Zmiel blenderem do uzyskania gładkości. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw i soli.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy