Wyobraź sobie soczysty stek wieprzowy z aromatycznym rozmarynem! Nie, Nie idź po niego do restauracji. Możesz przygotować tak pyszne danie w domu. Teraz powiem ci prosty przepis. Pieczeń jest idealna, a mięso miękkie i soczyste.
Składniki
- wieprzowina (osheek) – 600 g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- sól morska (duży) – do smaku
- rozmaryn - 3 gałązki
- cytryna - pół
- Olej roślinny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w steki o grubości około 1,5-2 centymetrów.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż steki i smaż przez 5 minut na dużym ogniu.
Odwróć na drugą stronę, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez kolejne 4 minuty.
Wymieszaj paprykę z groszkiem i solą morską w moździerzu, posyp gotowy stek po obu stronach.
Dodaj posiekaną cytrynę i rozdrobnione palcami gałązki rozmarynu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy