Fasola w słoikach na zimę

1 godz. 30 min.
5 puszek po 300 ml
Fasola w puszkach na zimę
Andrey Starostin, stock.adobe.com
0

Oczywiście zawsze możesz kupić fasolę w puszkach w sklepie. A co, jeśli ugotujesz go sam? Okaże się smaczny i dość opłacalny. Zimą dodaj fasolę w puszkach do zup i sałatek lub użyj jako przystawki na chudym stole.

Składniki

  • fasola - 1 kg
  • Olej roślinny - 1 art.
  • ocet (9%) – 2 art.
  • cukier - 0,5 szklanki
  • sól - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wstępnie namocz fasolę w zimnej wodzie przez noc. Jeśli to możliwe, zaleca się wymianę wody co 4 godziny. Następnie umyj fasolę pod bieżącą wodą.

Umieść fasolę w garnku do gotowania, zagotuj i zdejmij z ognia. Odcedź wodę i zalej fasolę czystą wodą.

Ponownie zagotuj obrabiany przedmiot (już z nową wodą!), dodaj olej roślinny i cukier. Gotuj fasolę na małym ogniu przez 40 minut.

10 minut przed gotowością posolić obrabiany przedmiot, a po kolejnych 5-7 minutach wprowadzić ocet.

Zapakuj gotującą się fasolę w gorące sterylizowane słoiki, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Taki przedmiot można bezpiecznie przechowywać w chłodnej ciemnej spiżarni przez 2 lata.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy