Oczywiście zawsze możesz kupić fasolę w puszkach w sklepie. A co, jeśli ugotujesz go sam? Okaże się smaczny i dość opłacalny. Zimą dodaj fasolę w puszkach do zup i sałatek lub użyj jako przystawki na chudym stole.
Składniki
- fasola - 1 kg
- Olej roślinny - 1 art.
- ocet (9%) – 2 art.
- cukier - 0,5 szklanki
- sól - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wstępnie namocz fasolę w zimnej wodzie przez noc. Jeśli to możliwe, zaleca się wymianę wody co 4 godziny. Następnie umyj fasolę pod bieżącą wodą.
Umieść fasolę w garnku do gotowania, zagotuj i zdejmij z ognia. Odcedź wodę i zalej fasolę czystą wodą.
Ponownie zagotuj obrabiany przedmiot (już z nową wodą!), dodaj olej roślinny i cukier. Gotuj fasolę na małym ogniu przez 40 minut.
10 minut przed gotowością posolić obrabiany przedmiot, a po kolejnych 5-7 minutach wprowadzić ocet.
Zapakuj gotującą się fasolę w gorące sterylizowane słoiki, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Taki przedmiot można bezpiecznie przechowywać w chłodnej ciemnej spiżarni przez 2 lata.