W większości przepisów smażona cebula nie jest dodawana do marchewki, przecedzając gorący olej przez sito. Próbowałem złamać tę zasadę i dostałem kolejną wersję pysznej przekąski. Moim zdaniem chrupiące kawałki cebuli sprawiają, że smakuje tylko lepiej.
Składniki
- marchew - 500 g
- cebula - 1 rzecz
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny - 40 ml
- ocet jabłkowy - 1,5 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj sól, cukier, przyprawy i wymieszaj. Przykryj i odłóż na bok na pół godziny.
Posiekaj ostrą paprykę i obraną cebulę.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj ostrą paprykę, wymieszaj i natychmiast wlej wszystko do miski z marchewką.
Dodaj ocet, czosnek przepuszczony przez prasę i ponownie dobrze wymieszaj. Przykryj folią spożywczą lub pokrywką i wstaw do lodówki na 1,5 do 2 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy